Hva jeg har lært av å selge ting på internett

Tidligere i år satt jeg igjen med endel kamerautstyr og andre ting som jeg tenkte at andre mennesker kunne få mer bruk for enn meg. Jeg la dermed ut dette på finn.no i et forsøk på å finne kjøpere som kunne sette pris på disse tingene. Tidligere har jeg gitt bort sofaer og annet møblement (stort sett ting etterlatt av folk som bodde i leiligheten tidligere) og senest sist uke oppgraderte jeg til iPhone 6 (i likhet med resten av befolkningen, tydeligvis) og hadde en ifon 5s å selge. Her er konklusjonene jeg har kommet til angående internettsalg.

Folk stoler ikke på deg. Det er jo egentlig greit nok, de har jo ingen grunn til det. Det som overrasker meg er at de tror postoppkrav er mer sikkert enn forhåndbetaling. Forskjellen på forhåndsbetaling og postoppkrav er at du må sende med en større murstein for at svindelen skal bli troverdig.

Folk kjøper ting på finn for å få en god avtale. Uansett hvilken pris du foreslår så må du regne med at folk kommer til å prute. Sett heller prisen opp med de 500 kr du må regne med å måtte kutte heller enn å gå inn for forventet pris, og så måtte sette den ned. (‘Ten for this, you must be mad’)

Det kan til tider være vanskelig å vurdere hva noe skal koste. Jeg måtte sette ned prisen på et kameraobjektiv som jeg mente var mer verdt fordi ingen var villige til å betale prisen jeg hadde satt. Jeg satte tilsvarende opp prisen på et kamerahus og folk kom løpende.

Når prisen overstiger noen tusen, så virker det som om svindelrobotene tar over automatisk. Hvis du får spørsmålet “Can you please send the camera to <et sted utenlands>”, burde svaret ditt uansett være nei, og du burde lukte lunten hvis de forslår å betale mer enn det du forlanger. Svindlere er de eneste på internett som ikke er gnitne.

Hvis du gir noe vekk gratis, forvent at folk ringer deg lenge etter at annonsen er tatt ned, eller at de entuasiastisk lager en avtale for så å forsvinne i natt og tåke når avtalen opprinner.

Du kan også bli omtalt som en ‘jævla kødd’ om dere ikke blir enige om betingelsene for salget. Ikke la det hindre deg fra å skjelle motparten ut etter noter, husk at det ikke er rart at det blir krig i verden.

Kort sagt: Om du fortsatt har troen på menneskeheten etter å ha tilbrakt noe tid på finn.no, så er du et bedre menneske enn meg.