Kultur

Endel personer ser ut til å være svært opptatt av å holde kulturen “ren”, hva nå det skulle bety.

Det de ofte glemmer er at kultur stort sett er et produkt av å frakte ideer rundt omkring, og at det eneste som gjør at vi kaller noe “tradisjonelt” er at vi har gjort det så lenge at vi ikke husker hvor vi fikk det fra. Jeg har sett på de forskjellige nasjonaldraktene rundt om i Europa (og i endel tilfeller også utenfor Europa) og har blitt slått av hvor like de egentlig ser ut. Da en folklorist fortalte at disse stort sett var avkommere etter drakter man pleide å gå med på 1700-tallet så forsto jeg hvorfor disse plaggene var så like, de har kort og godt samme opphav. Bunaden er sånn sett ikke et plagg oppfunnet i Hardanger, men er et produkt av moten som eksisterte for 300 år siden.

Kaffe er også regnet som en tradisjonell norsk drikk. Utenom finnene er vi de største konsumentene av kaffe per innbygger på verdensbasis. Kaffen kommer fra Etiopia, og ble først en populær drikk i den arabiske verden, før den siden hen ble trendy i det osmanske riket som gjennom sin erobring av Balkan fraktet kaffen til Wien og derfra til resten av Europa og verden.

Kultur er ikke noe som er statisk. Kultur eksisterer ikke i et vakuum. Kultur er ikke raserent eller etnisk homogent. Kultur frakter vi hver dag fra hele verden, både fra oss og til oss. Ord som “bag” og “ombudsman” er fraktet fra skandinaviske språk til hele verden, mens ord som “alkohol” og “algebra” er kommet til oss fra arabisk. Uansett om du liker det eller ei, så er kultur hele tiden i endring og føres både til oss og fra oss hele tiden.