Hvorfor jeg foretrekker te uten smakstilsetninger

Man kan bruke mye tid på å rettferdiggjøre sine preferanser. I mitt tilfelle så får de meg til å høres ut som en arrogant snobb og det får meg til å bruke enda mer tid til å rettferdiggjøre meg (elitistisk dårlig samvittighet sannsynligvis). I dette tilfellet er det en kombinasjon av en preferanse for kinesisk og japansk te, samt erfaring fra studieopphold og reiser i Asia som har gjort at jeg foretrekker teen ren og uten tilsetninger. Her er uansett mine litt spesielle holdninger:

De fleste kan lite eller ingenting om te.

Om du har drukket ’blå blomst’ eller ’earl grey’ gjennom hele ditt liv, så er smaken du har kjent på stort sett bestemt av andre smakstilsetninger som teen er tilsatt. Teen har du aldri smakt på, men du har kjent på kunstig bergamot-smak eller andre velduftende urter. Te har en særegen smak i seg selv som man kan sette pris på, men kun hvis man tilbereder teen på en skikkelig måte og kjøper te av en skikkelig kvalitet og kvalitet koster.

Smakstilsetningene er til dels for svake

 Disse gir ofte teen en sterk duft men tilsetter ikke ofte mye smak. Derfor er det blitt vanlig å tilsette sukker eller honning i teen for å forsterke smaken. Dermed gjør du også teen usunn samt at du forvrenger smaksbildet enda mer.

 Teen holder ofte en lav kvalitet.

Frokost-te er laget av kanskje den laveste kvaliteten som finnes, ’fannings’ og/eller ’dust’ (støv). ’Dust’ er skrapt sammen fra gulvet teen blir produsert på og er stort sett restene etter teproduksjonen. Store firma kjøper inn te i denne kvaliteten for å spare penger og tilsetter så smaksprodukter for å få kundene til å synes at dette er godt.

Teen er ofte oppbevart feil

Te fra pose er ofte oppbevart i papp og plast, noe som ikke gjør at den holder seg spesielt lenge. Te bør helst oppbevares i lufttett beholder som ikke tar inn eller slipper ut duft. Om teen blir liggende sammen med annen te eller med krydder eller kaffe så kan teen ta til seg smak og bli ødelagt.

Teen din kan ha blitt tilberedt feil

Grønn te krever ofte lavere temperatur enn sort te. Om du trekker grønn te på samme måte som du trekker engelsk frokost-te (i en full te-ball) så er risikoen for at du har overtrukket teen veldig stor. I tillegg trenger ofte teen å trekke fritt i en kopp eller i en kanne slik at den kan få spredt smaken i vannet. Skikkelig god te kan også måtte doseres annerledes så du må tilpasse te-mengden etter teen du tilbereder.

 Ting som ellers får meg til å rulle med øynene

Utsagn som ”jeg drikker hvit te fordi den er ekstra sunn”. All te er sunn (selv den kjipe pose-teen). Te er særdeles kalorifattig så om du unngår sukker/melk/honning i teen så forblir den omtrent like sunn som å drikke vann (bortsett fra at te er noe uttørkende). I tillegg inneholder te koffein og teanin. Koffeinet virker oppkvikkende og teaninet virker stressreduserende. Skal du unngå koffein så ville jeg derimot styrt unna te.

Så hva får jeg ut av denne fancy teen?

Det kommer selvsagt an på hvilken te som drikkes, men smaksforskjellen mellom to teer av forskjellig type, for eksempel Tie Guan Yin (som er en oolong-te) og en Darjeeling First flush er enorm. Begge er teer som er ekstremt komplekse, men darjeeling er tørrere i smaken og har en mørkere smak på grunn av at den har gjennomgått en lenger oksideringsprosess. Tie Guan Yin kan ha en blomsteraktig duft mens Darjeeling har en champagneaktig smak. Kinesiske grønne teer har en gressaktig smak, men siden te i Kina blir ristet (som i grillet, ikke som i vibrasjoner) så kan den også ha en lett smak som kan minne om ristet brød. Enkelte japanske teer kan ha smak av sjømat (uten at jeg aner hvorfor) men disse er veldig sarte og må tilberedes særdeles forsiktig. Smaksregisteret til forskjellige teer er dermed sammenlignbart med smaksregisteret til vin. Avhengig av drue, jordsmonn og prosess vil vin smake svært forskjellig, så vil også teens smak avhenge av når tebladene høstes, deres kvalitet, jordsmonn og prosesseringstype.

For min del så foretrekker jeg te av kinesisk type, vanligvis oolong eller grønn. Jeg tilbereder den på enkleste vis med at jeg legger bladene rett i koppen og drikker når temperaturen er passe. Teen kan trekkes flere ganger og selv om smaken blir tynnere over tid så får man et visst inntrykk også på fjerde trekket. Om man virkelig vil oppleve den fulle effekten av kinesisk te, så kan man jo lære seg gongfu-te, den kinesiske varianten av te-seremoni.

Så hvorfor skal dette bry deg?

Det trenger absolutt ikke å bry deg, men om du har hørt at jeg er en te-kjenner og gjerne vil fortelle meg om hvor godt det er med rooiboos med rose-smak, så vet du nå at du kanskje liksågodt bør la være. Både for din og min mentale helse. Uansett så finnes det uendelige variasjoner av tetyper som smaker helt fantastisk uten å være tilsatt smaksstoffer. Disse kan dessverre være litt krevende å bli vant til å drikke men utbyttet er ofte mye større når man blir kjent med dem.