Blomkålsuppe med kjøttboller

Her er en oppskrift som jeg endelig har klart å lure ut av min mor:

1. Lag kjøttboller. Du tar en pakke kjøttdeig og blander det med ca 2 spiseskjeer potetmel og ett egg. La blandingen hvile en liten stund.

2. Kok opp ca 1.5 – 2 l vann med 2 buljongterninger og kok kjøttbollene i vannet, ca 15-20 minutter.

3. Kutt opp to blomkålhoder i små biter og fjern stilken (den er for bitter) og kok dem. Dette  går fort og burde være klart på ca 10 minutter.

Så må suppen jevnes. Det gjøres omtrent sånn:

4. Du skiller suppen fra kjøttbollene og blomkålen i to forskjellige skåler.

5. Så lager du en jevning med tre spiseskjeer mel og tre spiseskjeer smør og tilsetter suppen litt etter litt. Når jevningen er blitt tilstrekkelig flytende tilsetter du resten av suppen og lar det koke opp slik at du blir kvitt melsmaken.

6. Så tilsetter du blomkålen og kjøttbollene igjen og lar de varme seg litt opp.

7. Så tar du en av bollene du brukte tidligere og visper sammen et egg.

8. Du tar suppen av varmen, tilsetter litt av suppen til egget mens du rører slik at det ikke skiller seg. Når du har tilsatt tilstrekkelig med suppe, heller du hele blandingen tilbake i pannen og rører rundt. Du kan også tilsette litt fløte for eksta nammenam.

Morgenscones

2 dl hvetemel

2dl sammalt grovt hvetemel eller 2 dl sammalt rug (eller 2 dl med annet type mel)

1 ts bakepulver

1/2 ts salt

2 dl kulturmelk.

Blandes sammen og legges på en stekeplate, enten som fire enheter eller som en enhet som kuttes i fire med kniv før den stekes.

Stekes på 200 °C midt i ovnen inntil de er ferdige, tar ca 15 minutter

Kultur

Endel personer ser ut til å være svært opptatt av å holde kulturen “ren”, hva nå det skulle bety.

Det de ofte glemmer er at kultur stort sett er et produkt av å frakte ideer rundt omkring, og at det eneste som gjør at vi kaller noe “tradisjonelt” er at vi har gjort det så lenge at vi ikke husker hvor vi fikk det fra. Jeg har sett på de forskjellige nasjonaldraktene rundt om i Europa (og i endel tilfeller også utenfor Europa) og har blitt slått av hvor like de egentlig ser ut. Da en folklorist fortalte at disse stort sett var avkommere etter drakter man pleide å gå med på 1700-tallet så forsto jeg hvorfor disse plaggene var så like, de har kort og godt samme opphav. Bunaden er sånn sett ikke et plagg oppfunnet i Hardanger, men er et produkt av moten som eksisterte for 300 år siden.

Kaffe er også regnet som en tradisjonell norsk drikk. Utenom finnene er vi de største konsumentene av kaffe per innbygger på verdensbasis. Kaffen kommer fra Etiopia, og ble først en populær drikk i den arabiske verden, før den siden hen ble trendy i det osmanske riket som gjennom sin erobring av Balkan fraktet kaffen til Wien og derfra til resten av Europa og verden.

Kultur er ikke noe som er statisk. Kultur eksisterer ikke i et vakuum. Kultur er ikke raserent eller etnisk homogent. Kultur frakter vi hver dag fra hele verden, både fra oss og til oss. Ord som “bag” og “ombudsman” er fraktet fra skandinaviske språk til hele verden, mens ord som “alkohol” og “algebra” er kommet til oss fra arabisk. Uansett om du liker det eller ei, så er kultur hele tiden i endring og føres både til oss og fra oss hele tiden.

 

This blog is moderated

General comments with no reference to the original posts are regarded as spam and will never be posted on this blog.

This goes for all the comments that have been attempted posted the last few weeks.

Suggestions for geological bandnames

Deccan Traps – an indie rock band

Eyjafjalljökull – a metal band (obviously)

Caldera –  a prog rock band

Columbia River Basalt Group – presumably some kind of country or western band

Pyroclastic Flow – another prog rock band

Large Igneous Province – not sure, sounds like a bad joke

Agrominerals – probably a power metal band