Hjemmelagd Granola

Ettersom favoritt-frokostblandingen min gikk ut av sortimentet på Lerøy mat så måtte jeg begynne å lage min egen. Jeg tok utgangspunkt i denne oppskriften og denne videoen men har gjort noen endringer.

IMG_6266

Tørstøff:

340g Store havregryn (eller kombinasjon av havre og andre flak om du finner det i butikken)

200g nøtter (bruk det du liker, jeg hadde hasselnøtter og valnøtter liggende)

50g frø (se kommentaren bak nøtter, jeg brukte solsikkekjerner, linfrø og gresskarfrø)

50g kokos (jeg har vurdert å øke mengden kokos for å kjenne smaken bedre)

en kype salt

Væske:

40g olje (jeg brukte solsikkeolje, men jeg ser endel som anbefaler kokos eller extra virgin olivenolje)

120 ml honning (noen oppskrifter bruker maple syrup, eller vanlig sirup)

Fremgangsmåte:

Bland tørrstoff først og bland inn væsken etterpå. Varm ovnen til 150 grader celsius og spre blandingen utover en dyp bakeplate. La det steke i 40 minutter og rør om hvert 10. minutt om du ønsker en løs blanding eller la være å blande hvis du vil ha en mer kjeksaktig konsistens. La blandingen tørke og kjøle på platen etterpå og oppbevar den i en lufttett beholder.

 

 

 

 

 

The art of breaking a Lido 2.

 

IMG_5275

A few weeks ago I was moving office at work and I had brought my Lido 2 grinder with me to the new desk. As I needed to plug several cables at the back of my LCD screen, I rotated it around and the screen pivoting had pushed the Lido 2 down from the desk. Fearing that the bean catch jar had broken, I looked down and I was happy to see that it was still intact. Then I saw that the plastic bean hopper had cracked when it fell. Even though this was sad, I knew that the Lido 2 was made for being taken apart and fixed.

I went to Orphan Espresso’s webshop and unfortunately the bean hoppers were set to out of stock. When I asked them about it on twitter, it turned out that they were actually in stock but weren’t listed as such in the webshop for some reason. After about a week’s wait, it came in the mail. Being at home on holiday, I didn’t have the tool that came with the Lido 2 to take it apart. Thankfully I have a tech tool from ifixit I bought some years ago that has the same bits, so I used that and got my Lido 2 repaired. The Lido 2 comes with handly little edges that makes it very clear which part goes where. Taking this machine apart is a breeze and putting it together again is just as easy.

Thanks guys for making such an awesome grinder!

 

 

Hva jeg har lært av å selge ting på internett

Tidligere i år satt jeg igjen med endel kamerautstyr og andre ting som jeg tenkte at andre mennesker kunne få mer bruk for enn meg. Jeg la dermed ut dette på finn.no i et forsøk på å finne kjøpere som kunne sette pris på disse tingene. Tidligere har jeg gitt bort sofaer og annet møblement (stort sett ting etterlatt av folk som bodde i leiligheten tidligere) og senest sist uke oppgraderte jeg til iPhone 6 (i likhet med resten av befolkningen, tydeligvis) og hadde en ifon 5s å selge. Her er konklusjonene jeg har kommet til angående internettsalg.

Folk stoler ikke på deg. Det er jo egentlig greit nok, de har jo ingen grunn til det. Det som overrasker meg er at de tror postoppkrav er mer sikkert enn forhåndbetaling. Forskjellen på forhåndsbetaling og postoppkrav er at du må sende med en større murstein for at svindelen skal bli troverdig.

Folk kjøper ting på finn for å få en god avtale. Uansett hvilken pris du foreslår så må du regne med at folk kommer til å prute. Sett heller prisen opp med de 500 kr du må regne med å måtte kutte heller enn å gå inn for forventet pris, og så måtte sette den ned. (‘Ten for this, you must be mad’)

Det kan til tider være vanskelig å vurdere hva noe skal koste. Jeg måtte sette ned prisen på et kameraobjektiv som jeg mente var mer verdt fordi ingen var villige til å betale prisen jeg hadde satt. Jeg satte tilsvarende opp prisen på et kamerahus og folk kom løpende.

Når prisen overstiger noen tusen, så virker det som om svindelrobotene tar over automatisk. Hvis du får spørsmålet “Can you please send the camera to <et sted utenlands>”, burde svaret ditt uansett være nei, og du burde lukte lunten hvis de forslår å betale mer enn det du forlanger. Svindlere er de eneste på internett som ikke er gnitne.

Hvis du gir noe vekk gratis, forvent at folk ringer deg lenge etter at annonsen er tatt ned, eller at de entuasiastisk lager en avtale for så å forsvinne i natt og tåke når avtalen opprinner.

Du kan også bli omtalt som en ‘jævla kødd’ om dere ikke blir enige om betingelsene for salget. Ikke la det hindre deg fra å skjelle motparten ut etter noter, husk at det ikke er rart at det blir krig i verden.

Kort sagt: Om du fortsatt har troen på menneskeheten etter å ha tilbrakt noe tid på finn.no, så er du et bedre menneske enn meg.

 

 

 

 

 

Hvorfor jeg foretrekker te uten smakstilsetninger

Man kan bruke mye tid på å rettferdiggjøre sine preferanser. I mitt tilfelle så får de meg til å høres ut som en arrogant snobb og det får meg til å bruke enda mer tid til å rettferdiggjøre meg (elitistisk dårlig samvittighet sannsynligvis). I dette tilfellet er det en kombinasjon av en preferanse for kinesisk og japansk te, samt erfaring fra studieopphold og reiser i Asia som har gjort at jeg foretrekker teen ren og uten tilsetninger. Her er uansett mine litt spesielle holdninger:

De fleste kan lite eller ingenting om te.

Om du har drukket ’blå blomst’ eller ’earl grey’ gjennom hele ditt liv, så er smaken du har kjent på stort sett bestemt av andre smakstilsetninger som teen er tilsatt. Teen har du aldri smakt på, men du har kjent på kunstig bergamot-smak eller andre velduftende urter. Te har en særegen smak i seg selv som man kan sette pris på, men kun hvis man tilbereder teen på en skikkelig måte og kjøper te av en skikkelig kvalitet og kvalitet koster.

Smakstilsetningene er til dels for svake

 Disse gir ofte teen en sterk duft men tilsetter ikke ofte mye smak. Derfor er det blitt vanlig å tilsette sukker eller honning i teen for å forsterke smaken. Dermed gjør du også teen usunn samt at du forvrenger smaksbildet enda mer.

 Teen holder ofte en lav kvalitet.

Frokost-te er laget av kanskje den laveste kvaliteten som finnes, ’fannings’ og/eller ’dust’ (støv). ’Dust’ er skrapt sammen fra gulvet teen blir produsert på og er stort sett restene etter teproduksjonen. Store firma kjøper inn te i denne kvaliteten for å spare penger og tilsetter så smaksprodukter for å få kundene til å synes at dette er godt.

Teen er ofte oppbevart feil

Te fra pose er ofte oppbevart i papp og plast, noe som ikke gjør at den holder seg spesielt lenge. Te bør helst oppbevares i lufttett beholder som ikke tar inn eller slipper ut duft. Om teen blir liggende sammen med annen te eller med krydder eller kaffe så kan teen ta til seg smak og bli ødelagt.

Teen din kan ha blitt tilberedt feil

Grønn te krever ofte lavere temperatur enn sort te. Om du trekker grønn te på samme måte som du trekker engelsk frokost-te (i en full te-ball) så er risikoen for at du har overtrukket teen veldig stor. I tillegg trenger ofte teen å trekke fritt i en kopp eller i en kanne slik at den kan få spredt smaken i vannet. Skikkelig god te kan også måtte doseres annerledes så du må tilpasse te-mengden etter teen du tilbereder.

 Ting som ellers får meg til å rulle med øynene

Utsagn som ”jeg drikker hvit te fordi den er ekstra sunn”. All te er sunn (selv den kjipe pose-teen). Te er særdeles kalorifattig så om du unngår sukker/melk/honning i teen så forblir den omtrent like sunn som å drikke vann (bortsett fra at te er noe uttørkende). I tillegg inneholder te koffein og teanin. Koffeinet virker oppkvikkende og teaninet virker stressreduserende. Skal du unngå koffein så ville jeg derimot styrt unna te.

Så hva får jeg ut av denne fancy teen?

Det kommer selvsagt an på hvilken te som drikkes, men smaksforskjellen mellom to teer av forskjellig type, for eksempel Tie Guan Yin (som er en oolong-te) og en Darjeeling First flush er enorm. Begge er teer som er ekstremt komplekse, men darjeeling er tørrere i smaken og har en mørkere smak på grunn av at den har gjennomgått en lenger oksideringsprosess. Tie Guan Yin kan ha en blomsteraktig duft mens Darjeeling har en champagneaktig smak. Kinesiske grønne teer har en gressaktig smak, men siden te i Kina blir ristet (som i grillet, ikke som i vibrasjoner) så kan den også ha en lett smak som kan minne om ristet brød. Enkelte japanske teer kan ha smak av sjømat (uten at jeg aner hvorfor) men disse er veldig sarte og må tilberedes særdeles forsiktig. Smaksregisteret til forskjellige teer er dermed sammenlignbart med smaksregisteret til vin. Avhengig av drue, jordsmonn og prosess vil vin smake svært forskjellig, så vil også teens smak avhenge av når tebladene høstes, deres kvalitet, jordsmonn og prosesseringstype.

For min del så foretrekker jeg te av kinesisk type, vanligvis oolong eller grønn. Jeg tilbereder den på enkleste vis med at jeg legger bladene rett i koppen og drikker når temperaturen er passe. Teen kan trekkes flere ganger og selv om smaken blir tynnere over tid så får man et visst inntrykk også på fjerde trekket. Om man virkelig vil oppleve den fulle effekten av kinesisk te, så kan man jo lære seg gongfu-te, den kinesiske varianten av te-seremoni.

Så hvorfor skal dette bry deg?

Det trenger absolutt ikke å bry deg, men om du har hørt at jeg er en te-kjenner og gjerne vil fortelle meg om hvor godt det er med rooiboos med rose-smak, så vet du nå at du kanskje liksågodt bør la være. Både for din og min mentale helse. Uansett så finnes det uendelige variasjoner av tetyper som smaker helt fantastisk uten å være tilsatt smaksstoffer. Disse kan dessverre være litt krevende å bli vant til å drikke men utbyttet er ofte mye større når man blir kjent med dem.

Valrhona Brownies

Dette er en tilpasning av en oppskrift som jeg fant her.

Ingredienser:

  • Smør: 200g
  • Sjokolade (Valrhona, selvsagt): 200g (Jeg brukte tre plater med Guanaja)
  • Egg: 200g (ca tre store egg).
  • Sukker: 300g
  • Vaniljestang: 1 stykk
  • Mel: 200g
  • Valnøtter: ca 5 dl (jeg brukte en boks av den typen du får på REMA 1000)

Fremgangsmåte:

Pisk sammen egg og sukker. Tøm vaniljestangen for frø og bland det godt inn med eggedosisen. Smelt smør og sjokolade over et vannbad og bland det sammen med eggedosisen. Sikt og bland i melet slik at det ikke klumper seg. Til sist rører du inn valnøttene.

Stekes på 160 grader midt i ovnen i 20-30 minutter inntil du kan stikke inn en pinne midt i deigen og det ikke henger deig igjen på pinnen. Fyller ca en halv langpanne. Skal du fylle en hel langpanne må du doble oppskriften, naturligvis.

 

 

 

Leilighet til salgs!

Leiligheten min blir lagt ut for salg i løpet av uken. 37 kvm i Strangebakken 8. En av byens fineste gater.

 

Battlefield cream cheese cake

This weekend I got the good idea of making cheese cake. The recipe is quite easy. Mix stuff with jelly and put it in the fridge.

While mixing stuff I accidentally lost control of the bowl and I splashed whipped cream all over my pants, computer, floor, table, unfinished cake(!) etc.

I naturally lost some self control at that point and shouted “FAEN!” which helped a bit. Later on, after helping me clean things up my girlfriend said she had a good name for my cheese cake: “Battlefield cream cheese cake”

Holga

I finally got around to scanning those holga-negatives and the results came out pretty nice!

You can see the set here (it’s not very big).

Fransk Sjokoladeterte

200 g sjokolade
150 g smør
2 dl sukker
4 egg
1,5 dl mel

– Skill plommer fra hviten.
– Rør smør og sukker hvitt og bland inn eggeplommene.
– Rør inn mel, ikke lag klumper!
– Smelt sjokoladen og bland den i røren
– Stivpisk eggehviten og vend den forsiktig inn i røren

Stekes på 175 grader i ca 30 minutt. Den skal være litt rå innerst. Bruk en 24 cm form.

Glasur:

Smelt 100 g sjokolade og 50 g smør og hell det over (den avkjølte) kaken.

Lykke til og bli feit!